Mobitel:
+385 95 666 78 88
Pošaljite mail:

Poreč

Poreč je grad smješten u srcu zapadne istarske obale. Grad kulture, turizma, sporta i zabave, kojim se šire mirisi i boje davnih vremena čineći nezaboravan mozaik doživljaja. Tragove prošlosti čuva u staroj jezgri. Kamene ulice, ostaci antičkih hramova, foruma i druge lijepe, očuvane građevine iz davnih vremena svjedoče o mnogim gospodarima.

Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća najvrjedniji je kulturno-povijesni spomenik u Istri, upisan u listu Svjetske baštine UNESCO-a. Danas je Poreč privlačno turističko odredište koje posvećuje veliku pažnju uređenosti, raznovrsnoj ponudi događaja, smještajnim kapacitetima i aktivnostima.

Porečki katedralni sklop naziva se Eufrazijana po biskupu Eufraziju koji je sredinom VI. stoljeća temeljito preuredio katedralu i ukrasio je poznatim mozaicima. Prije Eufrazijeve pregradnje postojale su barem dvije faze ranokršćanskih građevina na istom mjestu. U Poreču je kršćanstvo utemeljeno već u 4. stoljeću te su bazilika, atrij, krstionica i episkopska palača izvanredni primjeri religiozne arhitekture, dok sama bazilika izuzetno spaja elemente klasicizma i bizanta. Apsida je bogato ukrašena figurativnim mozaicima koji predstavljaju jedne od najznačajnijih primjera te vrste u Europi.

Nudi i raznovrsnu ponudu sportova, od tenisa, beach volleya, nogometa, jahanja, biciklizma, pješačenja te drugih sportova na vodi kojom će obogatiti odmor svakom posjetitelju.